RÖSTER FRÅN AVGRUNDEN #5

Inför Tainted Sprawl vill vi presentera några av Konstföreningen Avgrundens medlemmar när de berättar om sig själva och om vår annorlunda sammanslutning. Det här är den femte och sista delen. Såhär skriver Turid Aurora Walderhaug:

”Att få ingå i ett sammanhang med andra ’freaks’ har gjort mig mer motiverad till att fortsätta skapa och vara med och sprida vackert mörker över världen.

Trots att jag inte varit med i Avgrunden särskilt länge vill jag säga att det är upplyftande att se att även en konstförening för alternativa kreatörer (som ofta är i större behov av dylika sammanslutningar är mainstreamkonstnärer) uppstått i det ökande engagemang mot diskriminering av medlemmar av subkulturer som uppstått efter tragedin med mordet på Sophie Lancaster i Lancashire 2007.

Som konstnär är det alltför lätt att fastna i ett vakuum även i dessa dagar då ”alla” kan bli stjärnor genom sociala medier och i princip inbillar sig att hundra likes går att äta. Jobbar man med konst som inte passar in i mainstreamfacket är det såklart tusen gånger värre. Många av oss har stångat oss blodiga i åratal för att komma in på den allmänna konstmarknaden – och utan större entusiasm dessutom, just för att vi inte passar in där men inte haft mycket annat att välja på. Att ha möjlighet att engagera sig i och synas i sammanhang med andra likasinnade genom en förening som Avgrunden är därför ovärderligt.

För övrigt är det sannerligen på tiden för samhället att inse att vi konstnärer och kulturarbetare gör ett minst lika viktigt arbete som sjukvårdare, lärare och andra samhällsbärande yrkesgrupper – även vi som skildrar de mörkare sidorna av livet och fantasivärlden som många inte vill kännas vid. För utan oss hade det helt enkelt inte funnits något behov för varken vård eller pedagogik. Vem som helst borde inse att livet inte är värt ett vitten utan konst, musik, litteratur, teater och film.”

Walderhaug Arts